Tamboers

Een tamboer (ook wel trommelaar of trommelslager) is iemand die op een trommel slaat met een bepaalde functie. Van de Middeleeuwen tot aan de eerste wereldoorlog (en waarschijnlijk al daarvoor) werd de trommelslager gebruikt om tijdens de marsen van de legers het tempo aan te geven. Tijdens het gevecht gaf de tamboer middels een wisseling van slagen de bevelen van de krijgsheer door via zijn trommel. Een voorbeeld van een dergelijke serie marsen en signalen is het boekje “Marschen en Signalen voor de Koninklijke Nederlandsche Armée”, dat in 1814 door de componist Rauscher werd geschreven voor het Nederlandse leger. Door de veranderende wijze van oorlogsvoeren verdween de tamboer uiteindelijk uit het leger, behalve voor ceremoniële functies.

Binnen de schutterijen en gilden had de tamboer dezelfde functies, hij gaf bevelen door aan de troepen en gaf het tempo aan tijdens de marsen. Later toen de schutterijen en gilden hun functie als leger verloren, bleef alleen de functie van het marstempo over. Daarnaast kondigden de tamboers tot kort na de 2e wereldoorlog nog de optrekdagen en kermis aan.

Ons gilde heeft nooit veel tamboers gehad, de afgelopen jaren was er 1 tamboer die ons met zijn snaartrom begeleide. Sinds 2009 beschikt het gilde over 2 nieuwe gildetrommen, speciaal vervaardigd door het Tamboerke uit Vorstenbosch. In 2010 is een oude schutterstrommel gerestaureerd en bij de tamboers-afdeling toegetreden
Het zijn allemaal handgemaakte trommen, die een geluid produceren en eruit zien zoals het bij een gilde hoort. Het zijn twee slagtrommen en 1 overslagtrom.

Tegenwoordig kondigen wij in ‘s-Heerenberg niet meer de kermis aan, aangezien dit op een zeer vroeg tijdstip in de ochtend dient te gebeuren (wat voor overlast kan zorgen).
Wij trommelen wel tijdens optrekdagen, zowel binnen als buiten ‘s-Heerenberg, de kermis en tijdens de begrafenis van een gildebroeder.

Samen met de vendeliers is onze oefenavond op maandag van 19.00 uur tot 20.00 uur in de basisschool OBS Montferland in ‘s-Heerenberg. U bent altijd van harte welkom om eens te komen kijken.

Voor vragen en aanmelding kunt u contact opnemen met onze secretaris