De jeugd

Na de verdwijning van onze jeugdafdeling in 1914 is er nooit meer een vervanging gekomen. Natuurlijk waren er wel jongere kinderen tot 18 jaar die mee liepen als mascotte-vendelier, schildknaapje of vendelier, maar aan het gericht werven en organiseren van jeugd deed men niet. De opvolging werd dan ook steeds binnen de kinderen van leden gezocht.
Omdat het aantal leden verhoudingsgewijs naar het aantal inwoners in ‘s-Heerenberg laag is en er ook veel oudere leden zijn, sprak men dus maar een zeer klein aandeel van de
‘s-Heerenbergse jeugd aan. Hierin probeert de jeugdcommissie van de huidige jeugd- afdeling verandering in te brengen.

Om jeugd geïnteresseerd en betrokken te houden, organiseert de jeugdcommissie met de kermis van het St. Antoniusgilde ook altijd het jeugdkoning schieten en prijs schieten.

De jeugd die nu ook meelopen in de optocht hebben ook de kunst van het vendelen en trommelen geleerd. Zij kunnen nu net als de volwassen vendeliers hun kunsten vertonen en het visite kaartje van het gilde zijn.

Bij de andere optrek dagen wordt er door de organiserende vereniging altijd wat georganiseerd voor de jeugd om deze ook kennis te laten maken met het koning schieten, vendelwedstrijden en tamboers wedstrijden.

Dit alles om onze mooie vereniging historisch broederschap St.-Antoniusgilde te behouden voor de generaties die nog komen en de stad ‘s-Heerenberg!

Jeugdvendelier